Fondacija Alek Kavčić Dobročinitelj 2023

Fondacija „Alek Kavčić“ dobitnik je zlatne plakete „Dobročinitelj“ za 2023. godinu

Jednoglasnom odlukom prethodnih dobitnika Zlatne plakete „Dobročinitelj“, Zlatna plaketa „Dobročinitelj“ za 2023. godinu dodeljena je Fondaciji „Alek Kavčić“

Fondacija Alek Kavčić osnovana je u Americi 2017. godine. U Srbiji počinje sa radom početkom 2020, a kao osnovni ciljevi Fondacije ističu se promocija obrazovanja i nauke. Ova Fondacija je poznata po tome što svake godine poklanja Matematičkoj gimnaziji 20 najsavremenijih računara, a potom ih sledeće godine daruje osnovnim školama u Srbiji. Ipak ono po čemu svi prepoznaju ovu fondaciju i njenog osnivača jeste borba za besplatne udžbenike, odnosno želja da udžbenici za sve razrede osnovne škole budu potpuno slobodno dostupni.
Osnivač fondacije je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta.

Zlatnu plaketu, kao i prelazni trofej „Dobročinitelj“ primio je prof. Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije „Alek Kavčić“. Priznanje je uručio g. Stevan Nikčević, državni sekretar Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije.